„Mâini Curate” a fost una dintre cele mai vaste operațiuni anticorupție din Europa Occidentală postbelică, declanșată în Italia acum 20 de ani. Un grup de cinci procurori din Milano a deschis o anchetă care urma să dezvăluie lumea afacerilor necurate din spatele sistemului politic italian.
Operațiunea a început cu arestarea lui Mario Chiesa, un politician aproape necunoscut de opinia publică, surprins în timp ce încasa un plic cu 7 milioane de lire – aproximativ 3600 de euro. Chiesa era directorul unui sanatoriu pentru bătrâni din Milano și unul dintre cei mai importanți membri la nivel local ai Partidului Socialist Italian.
În urma arestării lui Chiesa, a fost dezvăluit un sistem corupt bazat pe „șpagă”, care a luat ulterior numele de „Tangentopoli” sau „Orașul șpăgii”. Acest sistem se baza pe o rețea coruptă, alimentată de „taxe” ilegale.
Antonio Di Pietro, un tânăr procuror care a devenit un erou național în lupta împotriva corupției, a fost membru al grupului de magistrați care s-a ocupat de dosarul „Mâini Curate”.
Deși clasa politică s-a schimbat, corupția a rămas. Dacă acum 20 de ani se putea vorbi de cancer, acum s-a ajuns la “metastază”, spune procurorul.
Antonio Di Pietro, simbolul luptei anticorupție din Italia, a fost prezent în România în 2015 pentru o conferință din seria McCann/Thiess Conferences, unde a transmis mesaje importante pentru sănătatea democrației din orice țară:
„Corupția trebuie combătută așa cum se combate un cancer, luptând în fiecare zi. Din păcate, astăzi corupția este transfrontalieră și internațională”.
“Este o datorie pentru fiecare țară democratică să combată corupția și este mai bine mai târziu, decât niciodată. România nu este ultima țară care a început lupta anticorupție. Corupția trebuie combătută așa cum se combate un cancer, luptând în fiecare zi. Din păcate, astăzi corupția este transfrontalieră și internațională”.
“Vreau să le urez studenților acestei facultăți succes în studiile lor, pentru că ei sunt viitorii avocați, magistrați, judecători sau oameni politici ai României. Dar păstrați-vă mâinile curate, ca atunci când închideți ochii să puteți spune am făcut ceva în viață”.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă găzduite în Aula Magna a Facultății de Drept din Capitală.
Lasă un răspuns