Petre Iacob, afaceri inclusiv cu Nuțu Cămătaru și Clanul Sportivilor!
Despre Petre Iacob ați auzit, probabil, destul de multe lucruri până acum. La fel de probabil, majoritatea se referă la două aspecte: este considerat cel mai bogat primar din România, cu o avere de 100 milioane euro, pe care cu greu ar putea să o justifice dacă instituțiile abilitate i-ar investiga serios afacerile; este individul pentru care zicala „a furat, dar a și făcut” a trebuit modificată ca să fie conformă cu realitatea – „a furat și nici n-a făcut nimic”!
Iacob Petre este în funcția de primar al orașului Popești-Leordeni de 12 ani, adică de trei mandate. În tot acest timp, orașul (care a primit acest statut în 2004), a fost scena pe care Iacob a reușit să își clădească averea incredibilă, asigurându-se că el (și toată familia lui, după cum veți vedea în articol), deține monopol pe tot ceea ce înseamnă Urbanism. Adică pe terenuri, autorizații de construire etc.
2024: Petre Iacob este cercetat penal pentru abuz în serviciu
Petre Iacob este cercetat penal pentru abuz în serviciu în Dosarul Nr. 7880/1748/2022 alfat la Judecătoria Cornetu.
Chiar și așa, cu o probabilitate foarte mare să fie condamnat în acest caz în viitorul apropiat, Pitre, așa cum i se mai spune pe la Primărie, candidează la un nou mandat, al patrulea. Iar în acest context, este posibil ca Popești-Leordeni să rămână fără primar peste doar câteva luni. El știe asta, dar pe lângă faptul că nu vrea să plece de la primărie, se pare că nici nu poate, pentru că dacă i se mai găsesc și alți „scheleți” ascunși prin dulapuri și sertare, va înfunda pușcăria pentru muuuult timp.
Dar dincolo de aceste lucruri, Petre Iacob, candidatul PSD la primăria Orașului Popești-Leordeni în 2024, are câteva secrete, care sigur sunt interesante de aflat pentru fiecare locuitor al orașului Popești-Leordeni.
A fost o dată ca niciodată un șofer de camion pe timpul comunismului
Îl chema Petre Iacob. El făcea drumuri între Capitală și vestul țării ca să ducă și să aducă marfă, să zicem anvelope.
Doar că, la un moment dat l-a oprit miliția care a descoperit că omul transporta marfă în mod ilegal. Cât de ilegal? Păi, anvelopele erau furate de la Danubiana.
Așa că personajul nostru face cunoștință pentru prima dată cu un prieten care avea să îi rămână apropiat toată viața: Dosarul Penal.
Urmează executarea a doi ani de pușcărie.
Revoluționarul care nu a fost
Povestea continuă prin decembrie 1989, șoferul nostru (spune că) ajunge la Timișoara, moment în care tot miliția (oameni răi), îl bagă „la bulău”, cum se spune popular, pe motiv că „ce caută el în asemenea zile de agitație anticomunistă tocmai la Timișoara”? Problema este că Peter Iacob NU a fost în acele zile la Timișoara, ci la București. Da, a avut colegi care ajunseseră la Timișoara în zilele Revoluției și fuseseră areștați, dar NU el. Cu toate astea, a profitat de haosul de atunci și a mințit, practic, că este și el revoluționar.
După Revoluție se prezintă cu jalba-n proțap să ia și el certificat de revoluționar. Pe care îl și primește.
Problema este că “revoluționarul” Pitre nu a fost niciodată revoluționar.
A fost doar un profitor. Drept pentru care în 28 octombrie 2022 i se retrage certificatul de revoluționar, împreună cu scutirile de taxe și impozite și veniturile lunare considerabile date de acest statut. Decizia de retragere a certificatului de revoluționar ar fi fost echitabilă, însă, doar dacă lui Petre Iacob (și altora de teapa lui), li s-ar fi cerut să restituie TOȚI banii câștigați pe nedrept, în cei 30 și ceva de ani scurși din ‘89.
Mergem mai departe cu povestea
După 1989, Petre Iacob trece la un alt gen de afaceri. Alt gen, dar tot cu profunde implicații infracționale. Contrabandă cu alcool. Ca să parafrazăm pe cineva, dacă îi întrebi pe popeșteni dacă știu de activitățile lui Iacob de după Revoluție, vei primi un singur răspuns: “Știm toți!”. Asta pentru că Iacob a făcut contrabandă exact în perioada de capitalism sălbatic a României post-decembriste: de prin 1995.
Ce să faci, n-ai ce să faci… omul pregătea “capital” ca să ajungă primar. Au trecut ceva ani de atunci, dar se pare că subiectul nu este unul cu totul uitat de oameni. De altfel, încă există zvonuri în oraș cum că, urmare a consumului de alcool contrafăcut (inclusiv din spirt), au murit niște oameni. Dar cum poți scăpa de asemenea acuzații?
Tot un mit urban din Popești-Leordeni spune că atunci când a fost prins cu alcoolul contrafăcut, i s-au sigilat magazia unde ținea marfa și mașina cu care o transporta. Bârfa spune că personajul nostru a reușit să extragă din depozit tocmai „arma crimei”, adică butoaiele cu alcool contrafăcut și să le facă dispărute. Cum? A intrat, se zice, prin acoperișul magaziei și a mutat marfa incriminatoare.
După cei câțiva ani de experiență în contrabanda cu alcool, Petre trece la chestii cu ștaif: imobiliare la greu, afaceri cu terenuri, construcții, firmă de betoane și ciment.
Multe dintre acestea pe alte nume din marea lui famiglie. Ban negru la ban negru trage, iar Petre Iacob știa asta.
Petre Iacob intră cu avânt și încredere acolo unde de obicei intră până la urmă toți interlopii cu bani mulți: în politică! Perioada romantică a lui Petre Iacob se sfârșise, juca acum în liga mare a afacerilor oneroase. Curajul de a se avânta în afaceri mai mari, îl învățase de la Nuțu Cămătaru, care îi și împrumutase niște bani pentru prima lui afacere.
Susținut tot de clanuri și PSD, în 2012 ajunge primar al Popești-Leordeni, funcție pe care o are și astăzi și de care ține cu dinții. Cu o condamnare penală pentru furt în trecutul comunist, vizite la DNA prin 2022 și un dosar penal în curs de cercetare chiar în acest moment, Petre Iacob îi îndeamnă pe popeșteni să “continuăm împreună”, cocoțat pe sutele de bannere care au sufocat orașul.
Nu credem că suntem singurii care se întreabă ce ne invită domn’ primar să continuăm!? Contrabandă cu alcool, furtul de anvelope, dezastrul administrativ al Popești-Leordeni, sugrumarea orașului cu betoane de la Smart Beton (vom reveni asupra acestei firme în articol), aranjamentele cu groapa Glina, atât de dragă lui Pitre, de unde vine, vară de vară, mirosul infernal în tot orașul?
„Famiglie” mare, caracatiță la fel: Tudor și Claudia, copiii lui Petre, chiar mai descurcăreți decât tatăl
Petre Iacob are o familie numeroasă, una pe care se poate sprijini pentru orice problemă apare. Mai ales când vine vorba de afaceri, combinații, presiuni și șantaj.
Prin interpuși, Petre Iacob controlează nu doar administrația locală, făcând în mod sezonier epurare după epurare printre șefii de servicii din primărie, ci și mare parte din mediul de afaceri al Popești-Leordeni, adică mare parte din activitățile de construire de blocuri în oraș. De afacerile în domeniul construcțiilor ale lui Petre Iacob se ocupă copiii lui, Tudor și Claudia.
Nimeni nu i se poate împotrivi lui Iacob dacă vrea să facă afaceri în acest domeniu în Popești-Leordeni! “Nu faci cum spune Petre, nu iei autorizație de construire și nici alte avize. Ai o firmă care face drumuri, dacă nu lucrezi cu Smart Beton, nu primești contractul!”, spun sursele noastre, care doresc să își păstreze anonimatul, din motive lesne de înțeles. Pentru că am pomenit de Smart Beton, să ne oprim un pic asupra subiectului, că tare interesant este.
Tot ce înseamnă străzi asfaltate, borduri, trotuare (cele mai pipernicite din toată țara), locuri de joacă pentru copii în Popești-Leordeni au fost făcut de singura firmă care există pe “planeta” lui Petre Iacob: Smart Beton. De ce această firmă? Există două argumente posibile din care vă lăsăm pe voi să-l alegeți pe cel de bun-simț: Primul – oamenii de la Smart Beton sunt super profesioniști și atunci e logic să optezi pentru cea mai bună ofertă calitate/preț pentru serviciile prestate; Al doilea – firma este controlată de familia Iacob, prin nepotul lui Petre Iacob, Gabriel Iacob, pe al cărui nume este înregistrată firma „Smart Beton”.
Dincolo de asta, cum spuneam, familia e mare. Iar Tudor Iacob și Claudia Iacob, copiii lui Petre, sunt amândoi implicați până la gât în afaceri cu imobiliare și combinații cu clanurile interlope.
Ba, sunt voci care afirmă că de fapt, copiii lui Petre Iacob îi dictează acestuia ce să facă și cum să împingă ca să le iasă combinațiile.
Mai mult, se spune că ei ar impune prin intermediul tatălui lor primar cine ocupă pozițiile de șefi de servicii, de exemplu, la Urbanism, cea mai păcătoasă direcție din primărie într-un oraș precum Popești-Leordeni, unde dacă nu faci bani din imobiliare te numești “sărak”. Cei doi copii ai lui Petre taie și spânzură în primăria Popești-Leordeni și, după cum ne spun sursele, amândoi sunt “feroce”.
Tudor Iacob a ridicat în Popești-Leordeni bloc după bloc și are și el o avere considerabilă. Într-unul dintre aceste blocuri și-a păstrat pentru el un etaj întreg.
Tudor Iacob nu e doar dezvoltator deși construit zeci de blocuri în Popeștiul nou, ci are și adevărate talente de interlop, fiind de altfel bun prieten cu personaje precum Marian Cenușă, Gabi Cioară sau Marian Tractoristu, fețele luminate din Clanul Sportivilor. Sursele noastre spun că, deși prin 2020 s-au certat în stil mafiot, acum Tudorel si băieții din Clanul Sportivilor se joacă de-a campania electorală pentru Petre Iacob.
Ce înseamnă pentru ei campanie electorală? Ei bine, înseamnă să meargă pe la mai toate firmele private din Popești-Leordeni și să amenințe patronii că dacă nu votează cu Petre pe 9 iunie 2024, le trimit pe cap toate controalele posibile și imposibile, adică le vor închide afacerile.
Și nu sunt doar zvonuri: Dovada este că deja două afaceri private au fost închise după ce Tudorel Iacob a pus controalele pe patroni, pentru că aceștia aveau alte opțiuni politice.
Este vorba despre, probabil, cel mai apreciat restaurant din oraș, La Rogojină, și o cofetărie la fel de apreciată, Casa de dulciuri. Ambele au fost închise (cel puțin temporar), la comanda Tudorel Iacob / Clanul Sportivilor!
Fiica lui Petre Iacob, Claudia, o duce și ea bine de tot. De când tata e primar, e și ea dezvoltator prin zonă. Are un adevărat palat care se învârte după Soare, în valoare de vreo 5 milioane de euro.
Scandalul cu interlopii din Clanul Sportivilor și povestea cu mentorul Nuțu Cămătaru
În iulie 2020, Rise Project publica una dintre cele mai relevante anchete jurnalistice realizate pe tema clanurilor mafiote care reușiseră să se impună „în politic”, în București și zona metropolitană.
Ies în evidență trei nume: Florian Puiu, Mihai Sandu Niță și Gheorghe Bolintineanu, cu cap de afiș Florian Puiu, numit Secretar al organizației PSD Ilfov. Puiu decide să taie și să spânzure, înlocuiește șefi de filiale ca să impună oameni loiali, ba chiar face denunțuri împotriva unor primari care nu-i (mai) serveau interesele. Cel mai cunoscut caz este al primarului din Jilava care a ajuns în pușcărie în urma unui denunț al lui Florian Puiu.
Nici Petre Iacob nu scapă de răzbunarea lui Puiu. Excluderile propriu-zise au avut loc pe 30 iunie 2020, la o ședință a organizației Ilfov, când au zburat patru primari: Petre Iacob de la Popești, cel din Pantelimon (Mircea Ivan) și doi edili de comună (Berceni și 1 Decembrie). Este și momentul când Petre Iacob anunță că merge mai departe ca independent și înjură PSD-ul și pe președintele partidului, Marcel Ciolacu, acuzând că PSD a fost capturat de clanurile mafiote și de interlopi.
Iată câteva rânduri dintr-o postare Facebook a lui Petre Iacob din data de 16 iulie 2020, preluată de pe site-ul de investigații RiseProject.ro:
„A sosit momentul pentru clarificări: este adevărat! – PSD astăzi este condus în Ilfov de clanurile interlope ale Capitalei. Din disperarea de a nu pierde puterea din mână, oamenii politici din Partidul Social Democrat au acceptat pentru început interlopii în viața politică, oferindu-le susținere în funcții înalte, iar astăzi nu-i mai poți deosebi unii de alții, interlopii devenind oameni politici și oamenii politici devenind interlopi (…)”
Dar cel mai interesant aspect în toată această nebunie este MOTIVUL pentru care Petre Iacob a fost dat afară din organizația PSD Popești Leordeni.
Divorțul dintre Petre Iacob și Florian Puiu nu are substrat doctrinar, dacă vă gândiți că „s-au luat” de la ideologia de partid.
Nu, divorțul, asezonat cu amenințări și chiar violență domestică din ce am aflat, a fost determinat de neînțelegerile imobiliare dintre cei doi. Pe scurt, Petre n-a reușit să soluționeze niște adeverințe de punere în posesie a unor terenuri pentru oameni din gașca lui Puiu și nu a livrat nici câte terenuri voiau interlopii, și pentru asta și-a pierdut sprijinul politic al organizației PSD, condusă, cum spunea chiar Petre Iacob, de interlopi.
Terenurile solicitate de Florian Puiu au fost preluate, practic, de familia Iacob.
Acum, în 2024, Petre Iacob candidează din nou din partea PSD-PNL, adică acum este forțat să pupe mâna politică pe care în urmă cu patru ani o scuipa cu furie, invocând legăturile PSD cu clanurile interlope.
Cum domnul Petre Iacob este un mielușel nevinovat, după cum v-am arătat mai sus, suntem siguri că Marcel Ciolacu a scăpat PSD-ul de toți interlopii de care amintea primarul în 2020… Sau nu.
Acum, Petre Iacob și-a schimbat părerea: clanurile interlope sunt bune, că fără ele nu mai prinde încă un mandat la primărie.
Dacă îl întrebi pe Petre Iacob de aceste legături cu clanurile, sigur va spune că sunt niște miciuni.
Dar ce se face Petre Iacob atunci când un personaj precum Nuțu Cămătaru, amintește de Petre Iacob chiar în cartea sa biografică, scrisă de Codin Maticiuc.
Nuțu Cămătaru: „Sunt bun când ți-e greu; cânt te ajungi, e bine să nu mă cunoști. Exact așa a fost și cu primarul din Popești-Leordeni. Petre Iacob. Când l-am cunoscut lucra la o fabrică de mezeluri și mi-aducea salam la câini. Când i-am dat primii zece mii să-și facă magazin, a zis că n-o să mă uite în viața lui, Apoi l-am luat asociat la fabricile de alcool cu Mihai Cuptor. Când a ajuns primar cu PSD-ul și a venit acolo Gabi Oprea la o fabrică în campanie electorală, m-a sunat iar.
Angajații de la uzină cu alți locuitori din Popești au vrut să-i linșeze. Oprea cu ai lui s-au baricadat și am trimis eu o sută și ceva de băieți să-i scoată și să-i încingă pe aia din Popești, să vadă că nu e de glumă cu PSD-ul. Crezi că mi-au mulțumit vreodată?”
Cum să eviți licitațiile publice, modelul Petre Iacob
În noiembrie 2022, ziarul PUTEREA publica o investigație care arăta cum evita Petre Iacob să organizeze licitații legale pentru achiziții publice la Primăria Popești-Leordeni. Metoda „fragmentării”, aleasă de edil, este caz de manual pentru procurorii DNA și are corespondent în codul penal, la articolul despre abuz în serviciu.
Mai exact, în loc de achiziții prin licitație, așa cum impune legea, Petre Iacob împărțea un contract mare în mai multe bucăți și făcea achiziții directe. După cum spun cei de la PUTEREA,
„Cel mai evident caz a avut loc în 2021, când, în decurs de patru minute, administrația orașului a lansat patru cereri de ofertă ce vizau studii de fezabilitate pentru mai multe lucrări de construcții. Semn că lucrurile erau deja aranjate, toate cele patru solicitări primesc oferte (acceptate toate) în mai puțin de zece minute, timp în care nu ar fi reușit nici măcar să parcurgă caietul de sarcini, nicidecum să și propună variante de preț, să completeze formularele și să urce documentele în sistemul electronic de achiziții.”
Aceeași metodă, mai scriau jurnaliștii de la PUTEREA, a fost practicată și în cazul unei achiziții de mobilier și aparatură electrocasnică, în septembrie 2020, când administrația locală lansa cinci cereri de ofertă pentru aparate electrotermice, mașini spălat vase, frigidere și congelatoare, dispozitive de preparare a alimentelor, mobilier și echipamente de bucătărie. Aceleași surse afirmă că firma care câștigă licitații pe bandă rulantă în Popești-Leordeni este Cratis Construcții.
Ceva mai recent, în ianuarie 2024, o altă publicație specializată în investigații, GSNews, publica un articol referitor la manevrele lui Petre Iacob menite să împiedice adoptarea Planului Urbanistic General al orașului Popești-Leordeni. Sub masca unui fals interes pentru cetățeni, trâmbițat pe toate canalele posibile, PUG-ul, care cuprindea și ecologizarea gropii Glina, este blocat de echipa lui Petre Iacob în Consiliu.
„Interesele din spatele cortinei pentru ca acest nou PUG al orașului să nu fie aprobat și pentru ca groapa de gunoi Glina să nu fie ecologizată, sunt imense. Atât primarul Petre Iacob cât și consilierii locali se laudă sus și tare că ei sunt de partea populației pe care o reprezintă și că demersurile lor sunt în sprijinul acesteia și nu ar face ceva care să atenteze la sănătatea publică a cetățenilor. Gurile rele spun însă că jocul public și declarațiile primarului și ale unor consilieri locali nu ar coincide cu jocul real care se face în spatele cortinei, aceștia având interese ca groapa de gunoi Glina să nu fie ecologizată.”, scriau cei de la GSNews. Tot niște „guri rele”, adică sursele noastre, confirmă interesele reale ale lui Peter Iacob ca groapa Glina sa NU fie ecologizată.
Cireașa de pe tortul activității dubioase a primarului cu trei mandate consecutive din Popești-Leordeni abia acum apare
La data de 10 mai 2022, procurorii de pe lângă judecătoria Cornetu anunțau trimiterea în judecată pentru abuz în serviciu a numitului Iacob Petre, primar al Popești-Leordeni. Speța? Petre Iacob ar fi avizat plata facturilor telefonice ale unui apropiat, care nu era angajat în primărie, tocmai din bani publici.
În dosar este vorba despre plata, din Bugetul public local al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni a 86 de facturi fiscale emise de Vodafone România SA şi Orange SA pentru abonamentul de comunicaţii electronice.
Dosarul încă se judecă, dar verdictul ar putea fi dat în curând, cu șanse foarte mari ca Petre Iacob să fie declarat vinovat. Chiar și în cazul primirii unei pedepse cu suspendare, Petre Iacob va fi obligat să se retragă, deoarece infracțiunea săvârșită este incompatibilă cu exercitarea unei funcții publice.
Am zis mai devreme că asta este cireașa de pe tort pentru că previzibilul verdict al justiției, respectiv condamnarea lui Petre Iacob, va lăsa orașul Popești-Leordeni fără primar. Probabil că Petre Iacob știe ce îl așteaptă, dar speră încă să se strecoare, așa cum a făcut-o de atâtea ori, și să scape de mână justiției. Cum nu avem niciun motiv să punem la îndoială informațiile primite de la sursele noastre, credem că acest ultim calcul al lui Petre Iacob este greșit. Și nu putem să nu ne întrebăm cât tupeu poate să aibă încât să candideze din nou, chiar în momentul în care este cercetat penal!
Toate detaliile pe care vi le-am oferit până acum, și care au o relevanță solidă atunci când vorbim despre un „ales”, pălesc dacă ne gândim că acest individ conduce un oraș în numele locuitorilor, iar din această poziție a creat și tutelat o adevărată Cosa Nostra de Ilfov, cu ajutorul căreia ține captivi toți oamenii din Popești-Leordeni.
Surse:
Lasă un răspuns