Giovanni Falcone este un nume obligatoriu de pronunțat atunci când vorbești despre lupta împotriva crimei organizate. Curajul lui în misiunea pe care și-a asumat-o atât de conștient de finalul care îl aștepta (și pe care l-a intuit de atâtea ori) nu poate fi pus nicio secundă la îndoială. Giovanni Falcone a inspirat și continuă să inspire generațiile viitoare de magistrați și procurori. Viața lui este studiu de caz în marile instituții de învățământ de profil, iar povestea lui este cea a unui erou solitar și drept care se luptă cu o armată de criminali feroce.
Giovanni Falcone s-a născut pe 18 mai 1939, în Palermo, Italia.
A fost un magistrat și procuror italian renumit pentru lupta sa împotriva mafiei siciliene, Cosa Nostra.
Cariera lui Falcone a fost marcată de curaj și determinare în combaterea crimei organizate.
În anii ’80, a condus investigații importante care au dus la arestarea și condamnarea a numeroși membri ai mafiei.
Cel mai important moment din cariera sa a fost „Maxi Trial”
Maxi Trial este numele unui proces considerat istoric care a avut loc între 1986 și 1987 și în urma căruia sute de membri ai Cosa Nostra au fost condamnați. Procesul nu are practic corespondent în istorie
Acest proces a dus la condamnarea a peste 300 de membri ai Cosa Nostra, inclusiv a liderilor săi. Însă toată această operațiune amplă de eliminare a mafiei italiene a venit cu un cost suprem.
Pe 23 mai 1992, Giovanni Falcone a fost asasinat într-un atentat cu bombă organizat de mafia Corleonesi, atentat care a îngrozit Italia. Atentatul a avut loc pe autostrada A29, aproape de orașul Capaci, în timp ce Falcone se întorcea acasă împreună cu soția și trei agenți de pază. Toți au murit în explozia cauzată de aproximativ jumătate de tonă de material explozibil detonat de sub autostradă. Imaginile carnagiului au șocat nu doar Italia ci întreaga lume, însă a avut și un efect neașteptat pentru criminali: a dus la o mobilizare masivă împotriva mafiei în general, nu doar împotriva Cosa Nostra. În memoria lui Giovanni Falcone au fost instituite numeroase premii și distincții. De asemenea, el și prietenul său apropiat, Paolo Borsellino, au fost recunoscuți ca martiri ai luptei împotriva crimei organizate și au primit Medalia de Aur pentru Valoare Civilă.
Asta pentru că Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, amândoi crescuți în același cartier din Palermo, au luptat împotriva crimei organizate ca procurori. Și Paolo Borsellino avea să fie asasinat în 1992, la câteva luni distanță de Falcone.
Amândoi au primit post-mortem Medalia de Aur pentru Valoare Civilă și au fost recunoscuți ca martiri ai Bisericii Catolice.
Mai multe despre Paolo Borsellino, într-un articol viitor.
Giovanni Falcone și Paolo Borsellino în 1992 – această imagine avea să devină un simbol al luptei împotriva mafiei după asasinarea celor doi martiri
Lasă un răspuns